top of page

Tarinamme alku

Tarinani ei ole aivan tyypillinen hevosurheilusta innostuneen tarina, vaan matkalla on ollut paljon tasapainottelua muiden asioiden kanssa. En ole todellakaan alusta alkaen tiennyt, että tämä on se mitä haluan tehdä.

 

Miksi sitten hevoset? Äitini kauhistui ajatusta kun 10 vuoden ikäisenä sain päähäni aloittaa heppailun ja ratsastuksen. Jälkeenpäin olen kuullut, että hän oli aivan varma, että tämä oli vain jokin ohi menevä vaihe eikä ottanut harrastustani kovinkaan tosissaan ja vakavissaan - osasyy saattanee olla minussa itsessänikin. Tässä sitä ollaan kuitenkin nyt aikuisiällä! En varsinaisesti muista mistä intoni lähti - päätettiin vain hyvän ystäväni kanssa, että nyt on saatava elämään jotain vipinää ja hevosharrastushan oli siihen oikein sopiva.

 

Olin siis kymmenen vanha kun aloitin tämän ihanan hevosharrastuksen. Jaksoin harrastella hevosten parissa neljä vuotta, mutta sitten iski murrosikä. En siis ole - kuten edellä mainitstinkin - ihan tavanomainen hevosharrastelija, joka aloittaa ratsastuksen jo heti kun ensimmäiset askeleensa ottaa - ehei. Minulla on ollut tämän harrastuksen parissa omat ylä- ja alamäet. Ensimmäinen alamäki alkoi siinä 14 vuotiaana, jolloin intoni kertakaikkiaan vain lopahti kun pojat ja muut touhut rupesivat kiinnostamaan enemmän. Lukiossa kuitenkin innostuin uudelleen lajista ja siinä pysyinkin koko lukion ajan.

 

Seuraava alamäkeni tulikin lukion jälkeen kun lähdin opiskelemaan. Olin silloin aivan varma, että minusta tulee restonomi ja että se on se mitä halusin tehdä. Ratsastus ja hevoset jäivät ensimmäisen lukukauden aikana vähemmälle - en kuitenkaan lopettanut kokonaan, mutta kävin vain muutaman kerran kuukaudessa, toisinaan harvemminkin. Ensimmäisen vuoden restonominopintojen jälkeen tajusin että ei, se ei ollut minun juttuni. Palasin iki-ihanan ja rakkaan ratsastuksen pariin nyt entistä innokkaammin. Olin tällöin kahdenkymmenen.

 

Vielä en kuitenkaan tajunnut, että harrastuksesta voisi olla ammatiksi vaan lähdin kokeilemaan vielä lähihoitajan opintoja ja kävinpä vuoden fysioterapeutin opintojakin. Mikään näistä ei kuitenkaan napannut. Olin 23 vuoden ikäinen kun viimein tajusin, että hevosista ja ratsastuksesta teen ammatin. Lähdin tarmokkaasti hakemaan työpaikkaa eri talleilta ja viimein sen sain. Kävin oppisopimuksella ratsastuksenohjaajan koulutuksen, jonka suoritin vielä nopeutettuna 1,5 vuodessa ja tämän jälkeen kävin vielä hevosharrastepalvelujen tuottamisen koulutuksen. Viimeisen koulutuksen aikana sain todella palavan halun perustaa oman tallin. Äitini peri omalta äidiltään muutama vuosi tätä ennen tämän suuren tilan, jossa nyt komeilee TaikaTuulen ratsastustalli.

TAIKATUULEN TALLIALUE

TaikaTuulen talli on erittäin sijaitsee kaukana kaupungin hälinästä, kuvitteellisessa paikassa nimeltä Honkaharjula. Aivan tallin läheltä löytyy Kristallijärvi, joka on nimetty sen kristallin kirkkaan veden mukaan. Kesäisin tämä Kristallijärven alue on taivallisen kaunis paikka, jossa sielu lepää ja jossa myös hevosilla on mukavat uitto mahdollisuudet. Itseasiassa Kristallijärven yksi uimarannoista kuuluu TaikaTuulelle, joten uittaminen on mahdollista aina kun sää vain sen sallii.

 

Kuten mainittiinkin, talli sijaitsee suurien metsäalueiden äärellä. Muutamia maanviljelijöitä asustelee lähistöllä, lähin tosin viiden kilometrin päässä. Alue on siis erittäin rauhallinen. Kaikki maastopolut on merkitty kyltein, metsäalueiden suuren koon takia. Myös polkujen varrrella on kylttejä, jos polku haarautuu ja eri polkujen varrella olevat puut on merkitty eri väreillä, jotta ratsastaja osaa pysyä oikealla polulla. Tallilta liikkeelle lähdettäessä näkyy myös jokaisessa kyltissä maastolenkin pituus. Kristallijärven rannallekin pääsee useampaa polkua pitkin - lyhin näistä poluista on merkitty omalla kyltillään tallialueelta lähdettäessä. Henkilökunta ja hoitajat, jotka ovat tallin ympäristöön jo ehtineet enemmän tutustua auttavat ja neuvovat kyllä mielellään reittivalinnoissa!

 

Koska itse tallialue on hyvin suuri, on laitumetkin ollut mahdollista tehdä suuriksi. Hiekkalaitumia ei meiltä löydy ollenkaan, vaan jokainen laidun on maukkaan ja houkuttelevan vihreän ruohon peitossa. Laitumia on sekä päätallien lähettyvillä, että alatallin lähettyvillä ja myös siitostallille on omat, paljon rauhallisemmat laitumet. Siitostalli itsessäänkin sijaitsee kauempana, jotta siellä olevilla varsoilla, tammoilla sekä tiineillä tammoilla on rauhalliset ja mukavat oltavat.

 

Tallialueelta löytyy kaksi kenttää, toinen päätallien läheisyydessä sekä toinen alatallin läheisyydessä. Kentät ovat hyvin valaistuja ja niiden viereltä löytyy myös katsomot sekä varastorakennukset, joissa säilytetään este yms välineitä. Kylmien päivien varalle on myös maneesi, jossa tunnit pidetään talvisin. Siitostallin vieressä on oma pienempi maneesi sekä kenttä, jotka ovat varsojen koulutusta varten.

 

TAIKATUULEN TALLIT JA PÄÄTALO

Kahdessa päätallissa on yhteensä tilaa 21 hevoselle, toisessa on 9 hevosen karsinat ja toisessa 12 hevosen karsinat. Pienemmässä päätallissa on pieni, kaksikerroksinen sivurakennus. Siellä on alakerrassa hoitajille oleskeluhuone, jossa on myös pieni keittiö jääkaappeineen ja mikroineen. Siellä siis voi säilyttää eväänsä. Yläkerrasta löytyy hoitajien kaapit sekä suihku- ja wc-tilat. Wc-tiloja on myös näiden lisäksi jokaisessa tallissa, joissa kaikissa siis 2 wc:tä. Tämän lisäksi talleista löytyy tietenkin rehuhuoneet sekä varustehuoneet. Varustehuoneissa on myös pieni kodinhoitohuone yhdistettynä, jossa siis voi pestä omia vaatteitaan tai hevosten loimia ym. varusteita.

 

Alatallissa on tilaa 6:lle hevoselle, mutta muuten se on lähes samanlainen kuin päätallit. Alatallin hevosten tai ponien hoitajille on alatallissa oma oleskelu-/ keittiötila sekä suihkut ja wc-tilat, joiden viereisessä huoneessa on myös hoitajien kaapit. Myös hevosten osa varusteista on sijoitettu käytäville varustehyllyköihin, sillä varustehuoneisiin ne eivät ole mahtuneet. Näissä hyllyköissä on lähinnä harjat ym sekä loimet ja varavarusteet, jotka löytyvät kaapeista.

 

Siitostallissa on kaksi kertaa isommat karsinat kuin muissa talleissa, sillä siellä on oltava tilaa niin varsalle kuin tammallekin. Myös siitostallissa on hoitajille omat kaapit, suihkut ja wc-tilat sekä oleskeluhuone keittiöineen. Näin ei tarvitse hoitajan lähteä hakemaan omia varusteitaan kaukaa päätalleista tai alatallista. Siitostalliin hoitaja siirtyy, jos hänen hoidokkinsa on tiine tai varsonut.

 

Päätalli on muiden rakennusten tapaan tilava. Siitä löytyy kolme kerrosta, sekä kellari kerros, joka on lähinnä ruokatarvikkeiden säilytystä varten. Alin kerros, jossa on myös sisäänkäynti, pitää sisällään keittiön, olohuoneen, 2 wctä ja 2 suihkutilaa. Lisäksi tässä kerroksessa on Lean työhuone - jossa Lea tosin harvoin viettää aikaansa - ja leirejä varten 4 leiriläisten huonetta. Jokaiseen huoneeseen mahtuu 4 leiriläistä. Huoneista löytyy pieni sohva ja vaatekaapit jokaiselle leiriläiselle, sekä kaksi kerrossänkyä. Yläkerrat ovat sitten Lean omaa asuntoa. Keskikerrokseen onkin oma sisäänkäyntinsä ulkokautta, jotta Lea saa oman rauhan myös leirien aikaan.

 

© AK

TAIKATUULEN MAASTOPOLUT

Taikatuulen ympäristöstä löytyy paljon erilaisia sekä eri tasoisia maastopolkuja. Jokainen polku on merkitty omalla värillään ja jokaisen polun alusta löytyy kilometri määrät, jonka pituiset lenkit on sen polun varrella mahdollista tehdä. Kannattaa siis huomioida, että yhden polun alusta voi olla mahdollista tehdä useammankin mittaisia lenkkejä.

 

Polut on myös ns. värimerkattu sen vaikeustason mukaan. Ihan aloittelijan ei siis kannata lähteä liikkeelle siitä vaikeimmalta polulta, joka luonnollisesti on merkattu punaisella pallolla. Tosin polkujen alku voi olla helppo, sillä polut haarautuvat pidemmällä useampiin eri suuntiin. On siis mahdollista lähteä yhdeltä polulta sekä vaikeaa että helppoa reittiä. Kunhan vain seuraa tarkasti polkujen merkintöjä niin löytää itsensä oikealta polultakin. Puhelin on myös aina hyvä pitää mukana!

 

Maastoesteitä on myös mahdollisuus harjoitella yhdellä poluista. Tämä polku lähtee hieman kauempaa muihin polkuihin nähden, mutta sekin (kuten moni muukin poluista) sivuaa kaunista Kristallijärveä, jonka maisemia voi ihastella, jos vain maastoesteharjoituksiltaan kerkeää. Tälle polulle on itse mahdollista suunnitella omat ratansa ja rajoten pituuksia on kolme eri mahdollisuutta. Kannattaa siis valita pituus hevosen ja omien taitojensa mukaan! Ja muistathan toki siivota jälkesi kun olet ratasi suorittanut.

bottom of page